Przepis na tą czekoladę z herbatnikami jest znany w mojej rodzinie od dawna, umilaliśmy sobie nią życie będąc dziećmi. Do dziś go uwielbiam i co jakiś czas robię moim najbliższym. Spotkałam się z wieloma przepisami na blok, ale z dodatkiem mleka w proszku, mój przepis go nie zawiera. Polecam wypróbować na pewno Wam przypadnie do gustu:)
SKŁADNIKI:
1,5 kostki masła lub dobrej margaryny
15 łyżek cukru
0,5 opakowania cukru wanilinowego lub trochę aromatu
3 łyżki kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka miodu
2 żółtka
200 g herbatników
WYKONANIE:
Masło rozpuszczamy razem z cukrami. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie trochę masy odlewamy, dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną i dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy kakao oraz miód. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy masa nam zgęstnieje chwilkę gotujemy i wyłączamy ogień. Dodajemy po jednym żółtku, dobrze mieszamy i masę odstawiamy.
Herbatniki kruszymy na małe kawałki, wsypujemy do masy, po wymieszaniu wlewamy do formy keksowej wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Wyrównujemy i odstawiamy w chłodne miejsce a następnie na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy z formy i kroimy. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub małą przekąską na chandrę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz