Jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa. Teraz piekę go mojej rodzince, która je wręcz uwielbia. Jest mięciutkie i naprawdę pyszne :)
SKŁADNIKI:
6 jaj
1,5 szklanki cukru
2 i 3/4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka oleju
0,5 szklanki mleka, jogurtu naturalnego lub śmietany
cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu
szczypta soli
1-2 łyżki kakao + 1-2 łyżki mleka, jogurtu lub śmietany
łyżka mąki
NA KREM:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
cukier waniliowy
ok. 10 łyżek cukru
kostka masła 200 g
NA POLEWĘ:
0,5 masła lub dobrej margaryny
5 łyżek cukru, śmietany lub mleka
3 łyżki kakao
łyżka żelatyny
WYKONANIE:
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz olej, mleko, aromat. Mąkę przesiewamy z proszkiem i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do 1 części dodajemy kakao i mleko, do drugiej łyżkę mąki. Pieczemy w specjalnych formach do tego ciasta.
W temperaturze 180-190 stopniach C ok. 45 minut.
ROBIMY KREM:
Dwie szklanki mleka gotujemy wraz z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko, cały czas mieszamy. Gotujemy przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia.
Ucieramy masło na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania.
SKŁADANIE CIASTA:
Po ostygnięciu ciasta kroimy na plastry.
Smarujemy kremem na zmianę plaster jasny i ciemny. Składamy.
Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta i wyrównujemy.
Polewamy polewą czekoladową. Chowamy do lodówki.
Doooobreee
OdpowiedzUsuńDziękuję i Pozdrawiam:)
UsuńMoja babcia robiła to ciasto pod nazwą "Sarni grzbiet". Kiedyś było bardzo popularne.
OdpowiedzUsuńTo prawda, kiedyś piekło się go w każdym domu :) Ale z taką nazwą spotykam się pierwszy raz. Pozdrawiam
Usuń