środa, 29 listopada 2017

PIERNICZKI

Bardzo dobre, aromatyczne i łatwe pierniczki. Nie są z gatunku tych twardych, na których można połamać sobie zęby, po trzech dniach są jeszcze lepsze i  bardziej  miękkie.  Będą idealną słodką przekąskę podczas Świąt. A dekorowanie to świetna zabawa dla dzieci :)










SKŁADNIKI:

0,5 kg mąki pszennej

20 dag dag cukru
3 łyżki miodu
opakowanie przyprawy korzennej
4 łyżki kawy zbożowej typu ,,Inka''
12 dag masła
2 jajka
1 łyżeczka sody + łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia
1,5 łyżki gęstej śmietany




WYKONANIE:



Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem, kawą i przyprawą korzenną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy do jeszcze ciepłej masy, 10 dag przesianej mąki i dobrze mieszamy. Odstawiamy, aż masa będzie całkiem zimna.

Dodajemy resztę  przesianej mąki, rozpuszczoną sodę oraz śmietanę. Jajka lekko ubijamy i również dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy, masa będzie się lekko kleić. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.





Następnego dnia masę lekko zagniatamy, podsypujemy mąką, wałkujemy na ok. 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Blachę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia i w odstępach układamy pierniczki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach C ustawienie góra dół ok. 10-15 minut.



Po przestudzeniu możemy polukrować lub polać polewą czekoladową.


LUKIER:


1 białko

ok. 15 dag cukru pudru
1,5 łyżki soku z cytryny




WYKONANIE:



Do białka dodajemy sok, miksujemy dodając po trochu cukru. Masa ma być gładka, biała i ma się ciągnąć. Dekorujemy za pomocą worka cukierniczego i tylki z cienką końcówką. Odstawiamy do wyschnięcia.




Z przepisu wyszły 4 blachy od piekarnika, taka ilość lukru śmiało nam wystarczy.



Ładnie zapakowane pierniczki będą wspaniałym prezentem dla rodziny :)






6 komentarzy:

  1. Wygladaja piekne i cudowne.Ja poprosze moze ktos sie na przepis na pyszny znakomity orzechowiec???

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja piekne i cudowne.Ja poprosze moze ktos sie na przepis na pyszny znakomity orzechowiec???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://paninadeser.blogspot.com/2016/11/orzechowiec-z-kasza-manna.html

      Usuń
  3. A moge zapytac co daje ta kawa? W Austrii niema niestety inki i zastanawiam sie czy mogę ja pominąć??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie możesz pominąć kawę lub zamienić na kakao.Pozdrawiam 😊

      Usuń