Bardzo lubię testować trochę nietypowe przepisy. Robiłam już rewelacyjną BABKĘ i CIASTECZKA na piwie. PIERNIK NA MAJONEZIE oraz przepyszne PĄCZKI NA ZIEMNIAKACH. Teraz kolej na te pyszne pierniczki. Polecam są mięciutkie, smakują miodem i przyprawami. Także do dzieła Moi Kochani ;)
SKŁADNIKI:
25 dag ugotowanych ziemniaków
25 dag miodu (może być sztuczny)
15 dag cukru
125 dag masła
45 dag mąki
2 łyżki przyprawy do piernika (następnym razem dam więcej)
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko
WYKONANIE:
Ugotowane ziemniaki ubić lub przecisnąć przez praskę.
Masło, miód i cukier rozpuścić, do gorącej masy dodać ziemniaki i zmiksować lub tak jak ja użyć blendera. Masa ma być gładka.
Odstawić do wystudzenia.
Do miski wsypać przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika, jajko oraz miodową masę. Na początku wymieszać łyżką a następnie przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Jeśli ciasto się klei dodać odrobinę mąki.
Ciasto podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty. Ja przy okazji przetestowałam nowo zakupione foremki ze stempelkami :) Pierniczki wyszły śliczne.
Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 st. C.
Smacznego :)
MAŁA RADA:
Nie przetrzymujmy za długo naszych ciasteczek w piekarniku, bo będą twarde. Gdy ciasto rozwałkujemy na mniej niż 0,5 cm wyjdą nam zbyt twarde.
wow, na ziemniakach jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTeż pierwszy raz zrobiłam 😉 I moge polecić, są pyszne 😊 Pozdrawiam
UsuńCudne pierniczki :) Czy jak ślicznie poproszę to dostanę kilka? ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście ;) Pozdrawiam
Usuń