poniedziałek, 13 lutego 2017

MUFFINKI RED VELVET

Szperając ostatnio w sieci natrafiłam  NA TEJ STRONIE  na super babeczki. Urzekły mnie swym kolorem, a w połączeniu z białą masą wyglądały zjawiskowo. Musiałam je zrobić :) Wyszły wspaniałe, delikatne i puszyste oraz w sam raz słodkie. Polecam będziecie nimi oczarowani :)








SKŁADNIKI NA BABECZKI:


25 dag mąki pszennej

2 łyżki ciemnego kakao
0,5 łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag miękkiego masła
20 dag cukru
ok. łyżeczki czerwonego barwnika (użyłam w proszku)
0,5 opakowania cukru wanilinowego lub parę kropli aromatu
2 całe jajka
17,5 dag maślanki lub kefiru
łyżeczka octu jabłkowego lub zwykłego

KREM:


śmietana w proszku Śnieżka

330 ml śmietany 18 % do zup i sosów
2 łyżki cukru pudru
łyżka żelatyny






WYKONANIE:



Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nagrzewamy piekarnik na 170 - 180 stopni C ustawienie góra-dół.



Mąkę, kakao, proszek, sodę przesiewamy i mieszamy z barwnikiem (najlepiej nie dodawać wszystkiego, potem można dosypać) 



Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, wlewamy maślankę, ocet. 

Dodajemy przesiane składniki i ucieramy do połączenia składników. Jeśli masa jest mało czerwona dosypujemy jeszcze trochę barwnika.







Wlewamy masę do foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu odcinamy czubki, żeby były równe, kruszymy.





MASA:




Śnieżkę ubijamy wyjątkowo dziś na śmietanie, dodajemy puder. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, jak ją wchłonie podgrzewamy parę sekund w mikrofali. Do żelatyny dajemy parę łyżek śmietany, mieszamy i łączymy z masą. 

Chwilkę schładzamy i przekładamy do szprycy, dekorujemy. Posypujemy okruszkami lub kolorowymi koralikami. Smacznego :)







MAŁA RADA:



Masę możemy również zrobić ze śmietany 30 %, ubitej z mascarpone lub serkiem homogenizowanym.









4 komentarze: