Szperając ostatnio w sieci natrafiłam NA TEJ STRONIE na super babeczki. Urzekły mnie swym kolorem, a w połączeniu z białą masą wyglądały zjawiskowo. Musiałam je zrobić :) Wyszły wspaniałe, delikatne i puszyste oraz w sam raz słodkie. Polecam będziecie nimi oczarowani :)
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
25 dag mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
0,5 łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag miękkiego masła
20 dag cukru
ok. łyżeczki czerwonego barwnika (użyłam w proszku)
0,5 opakowania cukru wanilinowego lub parę kropli aromatu
2 całe jajka
17,5 dag maślanki lub kefiru
łyżeczka octu jabłkowego lub zwykłego
KREM:
śmietana w proszku Śnieżka
330 ml śmietany 18 % do zup i sosów
2 łyżki cukru pudru
łyżka żelatyny
WYKONANIE:
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nagrzewamy piekarnik na 170 - 180 stopni C ustawienie góra-dół.
Mąkę, kakao, proszek, sodę przesiewamy i mieszamy z barwnikiem (najlepiej nie dodawać wszystkiego, potem można dosypać)
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, wlewamy maślankę, ocet.
Dodajemy przesiane składniki i ucieramy do połączenia składników. Jeśli masa jest mało czerwona dosypujemy jeszcze trochę barwnika.
Wlewamy masę do foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu odcinamy czubki, żeby były równe, kruszymy.
MASA:
Śnieżkę ubijamy wyjątkowo dziś na śmietanie, dodajemy puder. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, jak ją wchłonie podgrzewamy parę sekund w mikrofali. Do żelatyny dajemy parę łyżek śmietany, mieszamy i łączymy z masą.
Chwilkę schładzamy i przekładamy do szprycy, dekorujemy. Posypujemy okruszkami lub kolorowymi koralikami. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Masę możemy również zrobić ze śmietany 30 %, ubitej z mascarpone lub serkiem homogenizowanym.
Cudnie wyglądają :-)Mam ochotę na taka babeczkę :-)
OdpowiedzUsuńKochana częstuj się ;) Dziękuję i Pozdrawiam :)
UsuńMniam, pyszności!
OdpowiedzUsuńpozytywnapati.blogspot.com
Dzięki Pati :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń