Trochę czasu zajęło mi znalezienie idealnego przepisu, ale w końcu się udało :) Gofry wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam :)
PRZEPIS NA OK. 15 SZTUK
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 i 3/4 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
WYKONANIE:
Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywno. Resztę składników mieszamy ze sobą. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
Gofrownicę nagrzewamy, kratki smarujemy olejem, za pomocą pędzelka.
Wlewamy porcję ciasta i pieczemy ok. 9 minut (czas trzeba wyczuć, każda gofrownica jest inna)
Upieczone gofry studzimy na kratce, lub stawiamy pionowo żeby odparowały, inaczej zrobią się gumowate. Podajemy z owocami, dżemem lub według uznania. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Przed każdym nalaniem ciasta smaruję kratki olejem.
Moja gofrownica ma 1000 W.
Gofry uwielbiam, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :) Gofry są pyszne, polecam :)
UsuńUwielbiam gofry :)
OdpowiedzUsuńJa też 😉 Pozdrawiam
UsuńBardzo łatwy przepis, skorzystam i zrobię dziś na kolacje :)
OdpowiedzUsuńWspaniale że przepis się przydał. Pozdrawiam :)
Usuń