wtorek, 12 września 2017

GOFRY

Trochę czasu zajęło mi znalezienie idealnego przepisu, ale w końcu się udało :) Gofry wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam :)




PRZEPIS NA OK. 15 SZTUK

3 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 i 3/4 szklanki wody
0,5 szklanki oleju

WYKONANIE:


Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywno. Resztę składników mieszamy ze sobą. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.

Gofrownicę nagrzewamy, kratki smarujemy olejem, za pomocą pędzelka.
Wlewamy porcję ciasta i pieczemy ok. 9 minut (czas trzeba wyczuć, każda gofrownica jest inna)
Upieczone gofry studzimy na kratce, lub stawiamy pionowo żeby odparowały, inaczej zrobią się gumowate. Podajemy z owocami, dżemem lub według uznania. Smacznego :)




MAŁA RADA:


Przed każdym nalaniem ciasta smaruję kratki olejem.

Moja gofrownica ma 1000 W.

6 komentarzy: