Pyszny i bardzo prosty sernik z dodatkiem
kawy to prawdziwe doznanie smakowe. Bazowałam na moim sprawdzonym
przepisie na SERNIK ZE SŁONECZNIKIEM. Polecam zrobić :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/40 CM:
MASA SEROWA:
1,50 kg zmielonego sera
30 dag cukru
250 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju
4 jajka
szklanka mleka
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka z cytryny
sok z 0,5 cytryny
2-3 łyżki kawy zbożowej
ORAZ:
opakowanie okrągłych biszkoptów(200 g)
ok. 1/3 szklanki zaparzonej kawy (u mnie zbożowa)
POLEWA:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopty układamy jeden obok drugiego oraz za pomocą pędzelka nasączamy kawą.
Całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą
puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, ucieramy.
Mleko mieszamy z kaszą manną i mąką ziemniaczaną, dodajemy do sera. Ubijamy
tylko do połączenia składników.
Masę dzielimy na dwie nierówne części.
Większą część wlewamy na biszkopty, do
mniejszej dodajemy kawę i dobrze mieszamy. Następnie wylewamy na ser, mieszamy
widelcem. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C. Studzimy w zamkniętym
piekarniku.
Po ostudzeniu sernik odwracamy do góry
nogami. Polewamy polewą i chowamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego :)
MAŁA RADA:
W oryginalnym przepisie znajdowały się 2
budynie waniliowe i łyżka mąki ziemniaczanej. Zastąpiłam je kaszą manną i
większą ilością mąki ziemniaczanej. Wyszło równie pyszne :)
Takie ciasto to coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić ;) Pozdrawiam
Usuń