piątek, 22 września 2017

SERNIK Z BISZKOPTAMI I KAWĄ

Pyszny i bardzo prosty sernik z dodatkiem kawy to prawdziwe doznanie smakowe. Bazowałam na moim sprawdzonym przepisie na SERNIK ZE SŁONECZNIKIEM. Polecam zrobić :)







SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/40 CM:

MASA SEROWA:

1,50 kg zmielonego sera
30 dag cukru
250 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju
4 jajka
szklanka mleka
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka z cytryny
sok z 0,5 cytryny
2-3 łyżki kawy zbożowej

ORAZ:

opakowanie okrągłych biszkoptów(200 g)
ok. 1/3 szklanki zaparzonej kawy (u mnie zbożowa)

POLEWA:

Zrobiona Z TEGO przepisu z połowy porcji.





WYKONANIE:



Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty układamy jeden obok drugiego oraz za pomocą pędzelka nasączamy kawą.
Całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, ucieramy. Mleko mieszamy z kaszą manną i mąką ziemniaczaną, dodajemy do sera. Ubijamy tylko do połączenia składników.
Masę dzielimy na dwie nierówne części.
Większą część wlewamy na biszkopty, do mniejszej dodajemy kawę i dobrze mieszamy. Następnie wylewamy na ser, mieszamy widelcem. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C. Studzimy w zamkniętym piekarniku.

Po ostudzeniu sernik odwracamy do góry nogami. Polewamy polewą i chowamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego :)



MAŁA RADA:

W oryginalnym przepisie znajdowały się 2 budynie waniliowe i łyżka mąki ziemniaczanej. Zastąpiłam je kaszą manną i większą ilością mąki ziemniaczanej. Wyszło równie pyszne :)



2 komentarze: