niedziela, 22 października 2017

CIASTO PINACOLADA

Na to ciasto miałam od dawna chrapkę, ale trochę czasu minęło zanim je zrobiłam :) Wyszło bardzo dobre, nie za słodkie ani mdłe, po prostu pyszne. Na pewno osoby, które lubią wiórki kokosowe i ananasa będą w siódmym niebie :) 






SKŁADNIKI:

BISZKOPT:


4 jajka

szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia i octu

CIASTO KOKOSOWE:


4 białka

30 dag drobnych wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru

KREM:


puszka ananasa w syropie

4 łyżki cukru
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
kostka masła
4 żółtka

ORAZ:


opakowanie herbatników (200 g)

płatki migdałowe do dekoracji

POLEWA: zrobiona z połowy porcji, PRZEPIS TU




WYKONANIE:


BISZKOPT:



Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy.

Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, wlewamy do białek ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do jajek (dzieląc na 3 razy) Delikatnie mieszamy łyżką.
Wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (spód) o wymiarach 25/40 cm. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół.



CIASTO KOKOSOWE:



Białka ubijamy, partiami dosypujemy cukier. Gdy piana jest gładka wsypujemy wiórki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Wlewamy do blachy o takich samych wymiarach co na biszkopt. Pieczemy ok. 20-30 minut do lekkiego zarumienienia.


KREM:



Sok z ananasa mieszamy z cukrem, żółtkami i budyniami.
Ananasy kroimy w kostkę i odsączamy na sicie (ten sok zostawiam do nasączenia biszkoptu i ciastek)
Mleko stawiamy na gaz, gdy się zagotuje wlewamy sok. Ciągle mieszamy żeby się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. Na końcu dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy za pomocą łyżki. 

SKŁADANIE:



Biszkopt nasączamy sokiem z ananasa, wykładamy połowę masy i przykrywamy ciastem kokosowym.

Wykładamy resztę masy oraz układamy herbatniki (moczymy w soku z ananasa, jeśli jest go mało możemy dolać trochę wody lub alkoholu)


Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem. Smacznego :)









6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda na prawdę smacznie. Porywam kawałek i pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie,koniecznie muszę zrobić,🌹☺️☺️

    OdpowiedzUsuń