Ta kremówka jest pyszna i zawsze się udaje, ale musimy się trzymać pewnych zasad. Ciasta typu półfrancuskiego lubią długie chłodzenie, minimum 12 godzin. Wychodzi wtedy idealnie kruche oraz charakterystycznie się rozwarstwia, jak typowe ciasto francuskie. Także kochani dzień wcześniej robimy ciasto, chłodzimy i dopiero następnego dnia pieczemy i przekładamy. Pracy nie wiele, ale efekt naprawdę wspaniały. Rodzinka, a zwłaszcza dzieciaki będą zachwyceni :) Polecam.
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/40 CM
CIASTO:
40 dag mąki
40 dag schłodzonego masła lub margaryny
0,5 szklanki śmietany 18 %
KREM:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
0,5 opakowania cukru wanilinowego
0,5 kostki masła
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
WYKONANIE:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i śmietanę. Ciasto wyrabiamy (użyłam miksera z hakiem) Zawijamy szczelnie w folię i chowamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 stopni C termoobieg lub 220 stopni C ustawienie góra dół.
Ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy i wykładamy na blachy (spód wykładamy papierem) Pieczemy pojedynczo ok. 20 minut na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia.
KREM:
Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem.
W pozostałym mieszamy budynie i mąkę. Wlewamy na mleko i cały czas mieszamy. Gotujemy przez chwilę, aż zniknie charakterystyczny smak mąki. Wyłączamy płomień, dodajemy żółtko i energicznie mieszamy.
SKŁADANIE:
Budyń wlewamy na pierwszą część ciasta i równomiernie smarujemy. Przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie chłodzimy w lodówce. Przed krojeniem wyciągamy ciasto z blachy na deseczkę. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Polecam również przepis na KREMÓWKĘ BEZ PIECZENIA
Jedno z lepszych ciast :) Pyszności wielkie :)
OdpowiedzUsuń
UsuńDziękuję :) Tak mnie naszło, bo wieki nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńgdzieś ten,przepis widziałam???Chyba u na ,,Naszej Klasie'':):):)Ok.-Smacznego!
Konta na Nk nie posiadam od lat. Może ktoś udostępnił. Nie wiem ;)
Usuń