sobota, 20 stycznia 2018

ROLADA BEZ PIECZENIA

Przepis na tą roladę znalazłam w jakiejś gazetce i postanowiłam wypróbować. Jest prosta do wykonania, musimy jedynie chwilę poczekać aby nasze masy wystygły. Na pewno ją jeszcze zrobię, wszystkim bardzo smakowała :) 







SKŁADNIKI:

CIASTO:

32 dag herbatników
10 dag masła
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
0,5 szklanki mleka

KREM:

15 dag wiórków kokosowych
60 g masła
100 ml mleka
0,5 szklanki cukru pudru



WYKONANIE:

CIASTO:

Herbatniki mielimy za pomocą blendera lub zgniatamy wałkiem. Mleko, masło, kakao i cukier rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy do herbatników i zagniatamy na ciasto.

KREM:

Mleko, wiórki i cukier podgrzewamy, gdy kokos wchłonie całe mleko dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


ZWIJANIE:

Ciasto wałkujemy pomiędzy folią spożywczą na wymiary ok. 25/35 cm.



 Smarujemy kremem kokosowym.



Z pomocą folii ściśle zwijamy w roladę (krótszy bok)  i szczelnie owijamy w folię.



Chowamy na całą noc do lodówki. Smacznego :)




Polecam przepisy na pozostałe ciasta bez pieczenia KLIK




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz