Dziś wersja pączków z piekarnika. Wyszły bardzo lekkie i delikatne. Można nadziać twardą marmoladą lub zrobić pączki z dziurką i oblać lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zrobić są pyszne :)
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
4 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
2-3 łyżki ciepłego mleka
CIASTO:
4 szklanki mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju
0,5 opakowania cukru waniliowego
4 - 5 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany
2/3 szklanki mleka
2 jajka
ORAZ:
twarda marmolada do nadzienia
kolorowa posypka, wiórki kokosowe
LUKIER:
cukier puder
sok z cytryny
gorąca woda
WYKONANIE:
ZACZYN:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
CIASTO:
Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, jogurt i olej.
Całe jajka ucieramy razem z cukrami na puszystą masę.
Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, ma być sprężyste i nie kleić się. Można użyć miksera z hakiem.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do podwojenia.
FORMOWNIE:
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na dobrze podsypanej stolnicy na ok. 1 cm. Wykrawamy za pomocą szklanki kółka, a zakrętką z butelki pet - środki, które później zagniatamy. Jeśli chcemy zrobić pączki z nadzieniem, trzeba użyć twardej marmolady. Wykrawamy kółko, dajemy małą łyżeczkę marmolady i zlepiamy oraz formujemy okrągłego pączka.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia ok. 20 - 30 minut.
PIECZENIE:
Pączki pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. C ustawienie góra dół ok. 10-15 minut. Musimy uważać żeby ich nie spiec, będą twarde.
LUKIER:
Robiłam na oko: przesiany puder połączyłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącej wody. Wymieszałam aby był gęsty, ale z łatwością dał się polewać. Moje pączki z dziurką namoczyłam w lukrze a następnie w kolorowych cukierkach. Odstawiłam do wyschnięcia. I gotowe, Smacznego :)
Jeśli wolicie jednak smażoną wersje zapraszam po przepis na PĄCZKI OSZCZĘDNE. Są pyszne, delikatne i jak sama nazwa wskazuje - nie drogie :)
MAŁA RADA:
Jeśli naszych pączków nie będziemy lukrować, należy zwiększyć ilość cukru w cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz