Wspaniale kruche i mocno kakaowe ciasto a w środku pyszna serowa warstwa to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sernik jest mega kremowy, idealnie słodki po prostu znakomity :) Polecam
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 25/40 CM:
CIASTO:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany
25 dag masła lub margaryny
3 żółtka (białka odkładamy)
3 łyżki kakao
SER:
1 kg zmielonego sera
30 dag cukru
15 dag masła lub margaryny (temp. pokojowa)
5 żółtek (białka do piany)
2 budynie
sok z połowy cytryny
skórka otarta z całej cytryny
WYKONANIE:
CIASTO:
Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i siekamy. Następnie wlewamy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto.
Dzielimy na dwie części: 2/3 wałkujemy i pieczemy w 180 st.C ok 10-15 minut, pozostałe 1/3 ciasta owijamy w folię i chowamy do zamrażarki.
SER:
Masło ucieramy, dodajemy połowę cukru i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie ubita dodajemy po łyżce sera i miksujemy, tak robimy aż do wyczerpania.
Cytrynę najpierw myjemy, sparzymy wrzątkiem i ocieramy skórkę, przekrawamy na pół. Z jednej części wyciskamy sok. Dodajemy do sera razem z budyniami. Miksujemy.
Białka które pozostały z ciasta i sera ubijamy na sztywno, wsypujemy resztę cukru i dobrze ubijamy. Dzieląc na 3 części dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód, na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki i pieczemy w 180 st. C ustawienie góra dół lub termoobieg 160 st.C około 1 godziny. Sernik po upieczeniu studzimy w piekarniku. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Jeśli wolicie słodsze ciasta należy do ciasta dołożyć 0,5 szklanki cukru pudru a do sera 10 dag cukru.
Polecam przepisy na pozostałe serniki KLIK
Serniczek Pierwsza Klasa :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘😘
UsuńPoproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę 😉 Pozdrawiam
Usuń