piątek, 19 stycznia 2018

SERNIK Z KAKAOWYM KRUSZONEM

Wspaniale kruche i mocno kakaowe ciasto a w środku pyszna serowa warstwa to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sernik  jest mega kremowy, idealnie słodki po prostu znakomity :) Polecam










SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 25/40 CM:


CIASTO:

3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany
25 dag masła lub margaryny
3 żółtka (białka odkładamy)
3 łyżki kakao


SER:


1 kg zmielonego sera
30 dag cukru
15 dag masła lub margaryny (temp. pokojowa)
5 żółtek (białka do piany)
2 budynie
sok z połowy cytryny
skórka otarta z całej cytryny








WYKONANIE:

CIASTO:


Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i siekamy. Następnie wlewamy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto.
Dzielimy na dwie części: 2/3 wałkujemy i pieczemy w 180 st.C ok 10-15 minut, pozostałe 1/3 ciasta owijamy w folię i chowamy do zamrażarki.





SER:

Masło ucieramy, dodajemy połowę cukru i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie ubita dodajemy po łyżce sera i miksujemy, tak robimy aż do wyczerpania.
Cytrynę najpierw myjemy, sparzymy wrzątkiem i ocieramy skórkę, przekrawamy na pół. Z jednej części wyciskamy sok. Dodajemy do sera razem z budyniami. Miksujemy.

Białka które pozostały z ciasta i sera ubijamy na sztywno, wsypujemy resztę cukru i dobrze ubijamy. Dzieląc na 3 części dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.

Masę serową wylewamy na podpieczony spód, na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki i pieczemy w 180 st. C ustawienie góra dół lub termoobieg 160 st.C około 1 godziny. Sernik po upieczeniu studzimy w piekarniku. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego :) 


MAŁA RADA:

Jeśli wolicie słodsze ciasta należy do ciasta dołożyć 0,5 szklanki cukru pudru a do sera 10 dag cukru.






Polecam przepisy na pozostałe serniki KLIK

4 komentarze: