Moje dzieciaki nie przepadają za mięsem mielonym. Jednak podane w takiej formie ,,z oczkiem Minionka'' zjadają z wielką ochotą i zawsze proszą o dokładkę. Polecam nie tylko dla niejadków ;)
SKŁADNIKI:
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
1 cebula
1 bułka
1 jajko
4 ugotowane jajka
bułka tarta
PRZYPRAWY:
sól, pieprz, ząbek czosnku, mielony kminek, przyprawa do mięs
WYKONANIE:
Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
Do miski wrzucamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy wg uznania oraz cebulę i odciśniętą bułkę. Całość dokładnie wyrabiamy.
Z ugotowanych jajek odcinamy końcówki. Połową mięsa wykładamy naczynie żaroodporne i formujemy płaski placek.
Układamy jajka tak żeby się ze sobą stykały.
Przykładamy resztą mięsa i zlepiamy ze sobą. Mięso posypujemy bułką tartą i lekko przyklepujemy.
Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C ustawienie góra dół.
Ja najpierw przykrywam folią lub pokrywką a pod koniec pieczenia odkrywam żeby mięso się ładnie przypiekło.
Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz