środa, 3 stycznia 2018

PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM

Moje dzieciaki nie przepadają za mięsem mielonym. Jednak podane w takiej formie ,,z oczkiem Minionka'' zjadają z wielką ochotą i zawsze proszą o dokładkę. Polecam nie tylko dla niejadków ;)






SKŁADNIKI:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego

1 cebula
1 bułka
1 jajko
4 ugotowane jajka
bułka tarta

PRZYPRAWY:

 sól, pieprz, ząbek czosnku, mielony kminek, przyprawa do mięs






WYKONANIE:

Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.



Do miski wrzucamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy wg uznania oraz cebulę i odciśniętą bułkę. Całość dokładnie wyrabiamy.



Z ugotowanych jajek odcinamy końcówki. Połową mięsa wykładamy naczynie żaroodporne i formujemy płaski placek.  






Układamy jajka tak żeby się ze sobą stykały.






Przykładamy resztą mięsa i zlepiamy ze sobą.  Mięso posypujemy bułką tartą i lekko przyklepujemy.





Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C ustawienie góra dół.

Ja najpierw przykrywam folią lub pokrywką a pod koniec pieczenia odkrywam żeby mięso się ładnie przypiekło. 





Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz