Chlebek z dodatkiem jogurtu greckiego oraz z otrębami, ziarenkami lnu i słonecznika. Wyszedł bardzo pyszny. Jedyna uwaga, jeśli lubicie bardziej słone pieczywo dodajcie więcej soli :)
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
2 dag świeżych drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki
CIASTO:
0,5 kg mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki soli
5 dag otrąb pszennych zmieszanych z płatkami owsianymi
5 dag ziaren słonecznika zmieszane z ziarnami lnu
5 dag masła
400 g jogurtu greckiego
POMADA:
1/3 szklanki wody
1-2 łyżki mąki pszennej
WYKONANIE:
ZACZYN:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 5-10 minut)
CIASTO:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, otręby z płatkami, ziarna oraz jogurt. Masło rozpuszczamy i studzimy, wlewamy do miski.
Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko mieszamy łyżką a następnie dobrze zagniatamy. Ciasto ma być plastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice dobrze wyrabiamy i parokrotnie składamy. Formujemy bochenek i odkładamy do formy, którą wyłożymy papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Gdy chlebek wyrósł nagrzewamy piekarnik na 200 st.C ustawienie góra dół.
POMADA:
Wodę mieszamy z mąką i zagotowujemy, zrobi się gęsta. Chleb nacinamy w kilku miejscach a następnie dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka. Pieczemy ok 40 minut. Chleb jest upieczony gdy ostukany od spodu daje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego :)
Polecam również pyszne ROGALIKI Z SEREM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz