piątek, 16 marca 2018

CYTRYNOWA BABKA NA MĄCE KUKURYDZIANEJ

Koleżanka poprosiła mnie o znalezienie pysznej babki bez glutenu. Poszperałam trochę i wyszukałam przepis na taką oto babeczkę. Wyszła bardzo puszysta, mięciutka o pięknej żółtej barwie. Upiekę ją jeszcze nie raz, robi się bardzo prosto i szybko. Polecam :)



SKŁADNIKI:

5 jaj w temp. pokojowej
szklanka cukru
20 dag masła
1 szklanka mąki kukurydzianej* 
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia*
skórka i sok z cytryny

LUKIER:


2-3 łyżki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
2-3 łyżeczki ciepłej wody



WYKONANIE:


Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą.

Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę ok. 5 minut. Następnie partiami dosypujemy przesiane mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie topimy masło. Ciepłe wlewamy do ciasta i bardzo krótko miksujemy, dla pewności można na końcu przemieszać łyżką.
Piekarnik nagrzewamy na 160 -170 st. C ustawienie góra - dół. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu wyciągamy z formy.  

LUKIER:


Cukier mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, ma być gęsty, ale nadal płynny. Polewamy po babce. Dowolnie dekorujemy. Smacznego :)




WAŻNE*

Osoby na diecie bezglutenowej powinny zaopatrzyć się w bezglutenowy proszek do pieczenia. Należy zwrócić uwagę na mąkę kukurydzianą, powinna być tam informacja, że nie zawiera w swoim składzie glutenu.






Przepis podpatrzony TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz