piątek, 30 marca 2018

DWUKOLOROWA BABKA NA KEFIRZE

Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu babka. Dodatek kefiru, który można zamienić na maślankę sprawia, że babka jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam jest pyszna :)



SKŁADNIKI:

4 całe jajka
szklanka cukru
cukier wanilinowy lub olejek
szklanka kefiru 
120 ml oleju
1 łyżeczka sody
łyżka kakao
2 szklanki mąki


WYKONANIE:

Dużą formę na babkę moja o śr.18 cm, dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy na 170 st. C ustawienie góra dół.

Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę.
Mąkę z sodą przesiewamy, dodajemy porcjami do jajek. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy olej i kefir, miksujemy.
Połowę ciasta wlewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 45-55 minut do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu wyciągamy z formy. Jak całkiem przestygnie możemy polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)


MAŁA RADA:

Z kakao możemy zrezygnować, zamiast cukru wanilinowego dodać np. olejek lub skórkę z cytryny, startą skórkę pomarańczy, olejek rumowy lub inny.


2 komentarze: