Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu babka. Dodatek kefiru, który można zamienić na maślankę sprawia, że babka jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam jest pyszna :)
SKŁADNIKI:
4 całe jajka
szklanka cukru
cukier wanilinowy lub olejek
szklanka kefiru
120 ml oleju
1 łyżeczka sody
łyżka kakao
2 szklanki mąki
WYKONANIE:
Dużą formę na babkę moja o śr.18 cm, dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy na 170 st. C ustawienie góra dół.
Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę.
Mąkę z sodą przesiewamy, dodajemy porcjami do jajek. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy olej i kefir, miksujemy.
Połowę ciasta wlewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 45-55 minut do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu wyciągamy z formy. Jak całkiem przestygnie możemy polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Z kakao możemy zrezygnować, zamiast cukru wanilinowego dodać np. olejek lub skórkę z cytryny, startą skórkę pomarańczy, olejek rumowy lub inny.
super :) juz mam pomysl na pyszny deser do kawy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko :) Babeczka jest pyszna :)
Usuń