Sernik z ziemniakami bardzo różni się od serników, które do tej pory piekłam. Ten jest ciężki, wilgotny i zbity. Jeśli lubicie tego typu wypieki będzie i Wam smakować. Dodatek ziemniaków sprawia, że ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość. Polecam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM:
CIASTO:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
12,5 dag masła
SER:
1-1,20 sera
6 jaj
12,5 dag masła
1-1,5 szklanki cukru*
4 średnie ugotowane ziemniaki (ok. 40 dag)
skórka i sok z cytryny
WYKONANIE:
CIASTO:
Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i zimne masło. Siekamy a następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i wykładamy na blachę. Jeśli również chcecie zrobić kratkę na wierzchu należy zostawić sobie trochę ciasta.
Podpiekamy ok. 15 minut w 180 st. C.
Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ser mielimy razem z ziemniakami. Dodajemy do masy i miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru. Dzieląc na 3 razy dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Wylewamy na ciasto.
Wałkujemy pozostałe ciasto i wycinamy radełkiem paski. Układamy na serze i pieczemy ok. 1 godziny w 170- 180 st. C ustawienie góra dół lub 150 st. C termoobieg. Po upieczeniu zostawiamy na chwilę w piekarniku. Sernik trochę opada, więc nie przejmujmy się tym faktem. Po wystudzeniu chowamy do lodówki na całą noc. Smacznego :)
WAŻNE*
Jeśli lubicie słodsze ciasta należy dodać 1,5 szklanki cukru. Ziemniaki ważyłam po ugotowaniu.
Sernik troszkę się kruszył, więc polecam dodać łyżkę mąki ziemniaczanej lub kaszy manny.
apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam 😊
Usuń