Dziś zapraszam po przepis na letnią wersję bardzo popularnego ciasta USTA ADAMA. Ciasto jest bez pieczenia, więc w upały nie musimy włączać piekarnika. Jest bardzo lekkie, owocowe po prostu pyszne. Polecam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM
SPÓD:
2 opakowania okrągłych biszkoptów (360 g)
słoik powidła śliwkowego ok. 300 g
PIANKA:
2 jogurty greckie ( 800 g)
2 wiśniowe galaretki
WIERZCH:
2 krystaliczne galaretki smak truskawka - wanilia (Dr. Oetker)
dowolne owoce u mnie truskawki, czereśnie, zielone winogrona
WYKONANIE:
Blachę wykładamy folią aż po brzegi (będzie łatwiej wyjąć).
Każdy biszkopt smarujemy łyżeczką powidła i składamy ze sobą (płaską stroną do siebie) układamy jeden obok drugiego, jeśli trzeba docinamy.
PIANKA:
Dwie wiśniowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Jak zaczną się ścinać miksujemy razem z jogurtami greckimi. Piankę wylewamy na biszkopty. Chowamy do lodówki.
WIERZCH:
Dwie krystaliczne galaretki rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odkładamy w chłodne miejsce. Najlepiej zrobić to w pierwszej kolejności, zanim zabierzemy się za układanie biszkoptów.
Owoce myjemy, osuszamy i kroimy. Układamy na piance. Zalewamy dobrze ściętą, ale nadal płynną krystaliczną galaretką. Odkładamy na całą noc do lodówki. Nasze biszkopty w tym czasie zmiękną i będą dobrze się kroić. Smacznego :)
Ciasto pyszne i orzeźwiające. W sam raz na upały :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak 😊 Dziękuję i Pozdrawiam.
UsuńMega pyszne ciasto :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam 😊Jest pyszne.
Usuń