Pyszne kruche ciasto, kwaśne tegoroczne jabłka i wiśnie oraz słodka chrupiąca beza. Nie skończycie na jednym kawałku. Polecam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM
CIASTO KRUCHE:
3 szklanki mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła
4 żółtka
2 łyżki cukru
ewentualnie łyżka śmietany
łyżka kakao
NADZIENIE:
1,5 kg jabłek (użyłam papierówek)
10 dag wydrylowanych wiśni
cynamon
cukier do smaku
BEZA:
4 białka
szklanka cukru
0,5 opakowania różowego kisielu
WYKONANIE
CIASTO:
Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i zimny tłuszcz. Wszystko siekamy, następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Resztę ciasta zagniatamy z kakao i wkładamy do zamrażarki.
Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy na blachę (wykładamy papierem do pieczenia) i podpiekamy ok. 10 minut w 180 st. C. ustawienie góra dół.
Odkładamy do wystudzenia.
NADZIENIE:
Jabłka obieramy, kroimy na plasterki i chwilkę dusimy, dodajemy cynamon i cukier do smaku. Odkładamy w chłodne miejsce.
BEZA:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier. Na końcu dodajemy kisiel.
SKŁADANIE I PIECZENIE CIASTA:
Na podpieczone ciasto wykładamy zimne jabłka i w odstępach dajemy wiśnie. Łyżką nakładamy bezę i równo rozsmarowujemy.
Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i pieczemy ok. 40 - 50 minut aż nasza beza ładnie się zarumieni.
Piekłam z termoobiegiem w 150 st. C, piekarnik z ustawieniem góra dół należy ustawić na 180 st. C. Smacznego :)
Pyszniutkie są takie ciasta z wiśniami
OdpowiedzUsuńTo prawda 😊 Dziękuję
UsuńBardzo apetyczne ciasto :) Fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
OdpowiedzUsuń