Jeśli chcecie zrobić przyjemność swoim bliskim koniecznie zróbcie to ciasto, jest po prostu fantastyczne. Składa się z kruchego ciasta z powidłem oraz bezą z orzechami. Całość przełożona kremem budyniowym. Warto wspomnieć jeszcze, że ciasto nie jest strasznie skomplikowane ani pracochłonne :) Polecam.
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM
CIASTO KRUCHE:
0,5 kg mąki pszennej
20 dag cukru pudru
5 żółtek
25 dag masła lub margaryny (użyłam Palmy firmy Bielmar)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżka śmietany
BEZA:
5 białek
1 szklanka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe i pokrojone orzechy włoskie do posypania
KREM:
1,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
5 łyżek cukru
kostka masła
ORAZ:
2 słoiki gęstego powidła śliwkowego (600 g)
WYKONANIE:
GOTUJEMY BUDYŃ:
Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałej części mieszamy budyń i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy przez chwilę. Często mieszamy żeby się nie przypalił. Przykrywamy folią tak, żeby dotykała budyniu i odstawiamy na bok.
CIASTO:
Mąkę razem z pudrem, proszkiem i amoniakiem przesiewamy, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto i chowamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy i przekładamy na 2 takie same blachy (wyłożone papierem)
Każdą część smarujemy słoikiem powidła i wykładamy beze.
BEZA:
Białka ubijamy na sztywno, powoli dosypujemy cukier, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dzielimy na pół, smarujemy na powidło. Posypujemy płatkami i orzechami. Pieczemy w 150 st. C termoobieg lub 180 st. C góra dół ok. 25 minut.
KREM:
Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania.
SKŁADANIE:
Ostudzone ciasto wyciągamy z blaszek tak, żeby beza była na górze.
Krem wykładamy na pierwsze ciasto i równo smarujemy. Kładziemy drugie ciasto. Chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :)
Znam to ciasto i uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :) Pozdrawiam serdecznie.
Usuń