Poproszono mnie o upieczenia jakiegoś ciasta do przedszkola, gdzie chodzi mój synek. Mając mnóstwo przepisów ciężko było mi się na coś zdecydować. Postanowiłam że będzie to ciasto z truskawkami, przecież jest ich teraz mnóstwo. Upiekłam biszkopty, zrobiłam piankę i mus truskawkowy. Z dodatkiem okrągłych biszkoptów wyczarowałam takie oto ciasto. Wspaniale prezentowało się na talerzu. Wyszło delikatne i nie za słodkie, po prostu idealne w smaku. Polecam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM
BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU KLIK
PIANKA:
2 śmietany Śnieżki
2 szklanki zimnego mleka
2 galaretki wiśniowe
MUS:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
cukier do smaku
kopiata łyżka żelatyny
ORAZ:
opakowanie okrągłych biszkoptów
wiórki kokosowe do posypania użyłam zielonych
owocowa herbata do nasączenia biszkoptów
POLEWA KAKAOWA ZROBIONA Z POŁOWY PORCJI KLIK
WYKONANIE:
Ciasto na biszkopt dzielimy w 2 części, pieczemy w takich samych blachach. Można upiec jeden i przekroić na pół.
MUS:
Truskawki podlewamy odrobiną wody, gotujemy na małym ogniu aż lekko się rozpadną. Blendujemy na gładko i doprowadzamy do wrzenia.Wyłączamy, wsypujemy galaretki i słodzimy do smaku. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, rozpuszczamy w mikrofali. Wlewamy do truskawek, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Mus długo stygnie.
PIANKA:
Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy. Gdy przestygnie ubijamy dobrze schłodzone mleko ze Śnieżkami, dolewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy.
Gdy pianka tężeje wylewamy na pierwszy biszkopt i wyrównujemy. Okrągłe biszkopty moczymy w herbacie i układamy na piance, jeśli trzeba docinamy. Chowamy do lodówki.
Na biszkopty wylewamy dobrze stężony mus, wyrównujemy i przykładamy drugim biszkoptem.
Wierzch zdobimy wg. upodobań, u mnie to była POLEWA (Z POŁOWY PORCJI) i zielone wiórki kokosowe. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Zamiast Śnieżki możemy ubić ok. 660 ml. śmietany 30 % z cukrem pudrem do smaku, zmiksować z 2 wiśniowymi galaretkami, tak jak w przepisie powyżej
Jeśli ciasto robimy w 1 dzień, zacznijmy od przygotowania musu, który bardzo długo stygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz