Pyszne ciasto drożdżowe bez długiego wyrabiania i wyrastania. Ciasto mieszamy łyżką, przekładamy na blachę i od razu pieczemy. Wychodzi wysokie, miękkie i puszyste. Następnego dnia równie smaczne. Polecam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/30 CM:
CIASTO:
60 dag mąki
5-6 łyżek cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 jajka
opakowanie cukru waniliowego
8 łyżek oleju
9 dag drożdży
dowolne owoce
KRUSZONKA:
10 dag mąki
5 dag cukru
5 dag miękkiego masła
WYKONANIE:
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, cukry, roztrzepane jajka i olej. Mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto ma być luźne. Jeśli trzeba możemy dolać jeszcze trochę mleka.
KRUSZONKA:
Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. W odstępach układamy owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 40-50 minut w 180 st. C ustawienie góra dół. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Buziaczki i pozdrowienia serdeczne Karolinko. Ari
OdpowiedzUsuńDziękuję Ari 😊 Również serdecznie pozdrawiam 😘😘
UsuńWitam,ciasto jest bardzo rzadkie. Posypujac je kruszonka utopila mi się :-(i nic z niej nie wyszło. Co zrobic żeby tak się nie robiło?
OdpowiedzUsuńTrzeba dodać więcej mąki :)
UsuńNa ciasta drożdżowe zawsze jestem chętna :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊😊 Również uwielbiam.
Usuń