czwartek, 25 października 2018

CIASTECZKA KAKAOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Jesienna deszczowa pogoda sprawia, że człowiek ma ochotę na coś słodkiego ;) Padło na TAKIE ciasteczka. W szafce jednak była tylko biała czekolada, słonecznik i ziarenka chia. Więc do ciasta dodałam kakao, wspomniane ziarna i pokrojoną czekoladę. Ciastka wyszły mocno kakaowe i przepyszne. Polecam wypróbować obie wersje :)



SKŁADNIKI NA OK. 20 SZTUK:

20 dag masła w temp. pokojowej
0,5 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżki mleka
2 szklanki mąki
0,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
tabliczka białej czekolady
garść słonecznika i ziaren chia


WYKONANIE:

Masło ucieramy na puch, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Wlewamy mleko, dodajemy jajko i chwilkę ucieramy. Sypkie składniki przesiewamy, wsypujemy do ciasta w 3 partiach, ucieramy. Jeśli ciasto jest gęste mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę, płatki owsiane, słonecznik i ziarna chia. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C, ustawiamy góra dół.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto nabieramy łyżeczką, w rękach formujemy kulkę, układamy w odstępach na blasze i lekko spłaszczamy. Jeśli ciasto się klei zwilżmy dłonie wodą.
Pieczemy ok. 20 minut. Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnym pudełku. Smacznego :)


2 komentarze: