sobota, 3 listopada 2018

MURZYNEK Z SEROWYMI KULECZKAMI

Zapraszam na kolejne proste i zarazem bardzo efektowne ciasto. Świetne na rodzinne uroczystości lub po prostu jako deser do kawy. Jest rewelacyjne w smaku. Polecam :)




SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM
KULKI SEROWE:

50 dag twarogu

1 jajko
2 łyżki kaszy manny
10 łyżek wiórek kokosowych
6-8 łyżek cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
kilka kropli soku z cytryny

CIASTO:


2 jajka

szklanka cukru
2 łyżki powidła lub dżemu
szklanka mleka lub kefiru
0,5 szklanki oleju
2-3 łyżki kakao
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:


1,5 szklanki mleka

6 łyżek cukru
budyń śmietankowy lub waniliowy
masło w temp. pokojowej

ORAZ:


0,5 tabliczki mlecznej czekolady




WYKONANIE:

KULKI SEROWE

Wszystkie składniki na kulki dokładnie ze sobą mieszamy. Ser możemy dodatkowo zmielić, ja tego nie zrobiłam. Próbujemy, jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę cukru pudru.

Odkładamy na chwilę do lodówki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Z masy serowej robimy 24 kulki wielkości orzecha włoskiego. Żeby było łatwiej formować moczmy ręce w wodzie.

Kulki układamy w odstępach obok siebie. Chowamy do lodówki.



CIASTO:



Wszystkie składniki przekładamy do miski, sypkie składniki przesiewamy, miksujemy do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy na 150 st. C termoobieg lub 170-180 st. C ustawienie góra dół.

Ciasto wlewamy najpierw między serowe kulki, później na nie. Jeśli całych nie przykryjemy nie trzeba się przejmować.
Pieczemy ok 50 - 60 minut do suchego patyczka.


KREM:

Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w połowie szklanki mleka mieszamy budyń. Wlewamy i gotujemy przez chwilę cały czas mieszamy. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała budyniu.

Masło miksujemy na puch, dodajemy zimny budyń po łyżce, miksujemy aż do wyczerpania budyniu.


Ciasto równo smarujemy kremem, posypujemy startą czekoladą. Chowamy na chwilę do lodówki. Smacznego :)




Ciasto na którym bazowałam to USTA ADAMA. Również świetnie wygląda i super smakuje :)


MAŁA RADA:


Budyń możemy sobie ugotować w pierwszej kolejności. 

Ciasto możemy również polać polewą czekoladową- przepis KLIK.
i zrobić z połowy porcji.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię kakaowe ciasta z białym serem :) Świetny pomysł na te kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń