Zupa jest kremowa i bardzo pożywna. Idealna na chłodne jesienne oraz zimowe dni. Polecam :)
SKŁADNIKI :
1 średnia marchewka
kawałek selera
kawałek pietruszki
4 duże ziemniaki
0,5 zielonej części pora
mała cebula
łyżka masła
ok. 1,5 l wody
2 ziela angielskie
2 ziarenka pieprzu
listek laurowy
ok. 5 dag drobnego makaronu
łyżka śmietany
szczypta ostrej papryki i kurkumy
2-3 łyżki słonecznika
3 gałązki świeżego lubczyku
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie
koperek do posypania
WYKONANIE:
Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora, cebulę i 2 ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, trochę ziół prowansalskich oraz świeży lubczyk. Dwa pozostałe ziemniaki kroimy na pół i gotujemy razem z warzywami do miękkości. Jeśli trzeba dolewamy wody.
Połówki ziemniaków wyciągamy i kroimy w kostkę. Zupę blendujemy na gładko, podbijamy śmietaną, doprawiamy solą, papryką i kurkumą.
Dodajemy makaron i gotujemy do miękkości. Na końcu wrzucamy ziemniaki oraz przyprawiamy pieprzem.
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż stanie się chrupiący. Zupę posypujemy koperkiem oraz słonecznikiem. Smacznego :)
Z podanego przepisu wychodzą 3-4 porcje zupy
Do zupy polecam domowy chlebuś. Przepis TUTAJ
Bardzo lubię takie zupy kremy :) Ten słonecznik dodaje ,,fajności" zupie :)
OdpowiedzUsuń