Bardzo lekkie, delikatne i puszyste ciasto z kremem kokosowym i powidłem śliwkowym, które lekko przełamało słodycz ciasta. Jeśli jesteście miłośnikami takich ciast, na pewno będziecie zachwyceni jego smakiem. Polecam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/35 CM:
BISZKOPT:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
po łyżeczce proszku do pieczenia i octu
KREM:
0,5 szklanki mleka
2 białe czekolady
2 bite śmietany ,,Śnieżka''
330 ml śmietany 30 %
400 g drobnych wiórek kokosowych
ORAZ:
0,5 słoiczka powidła śliwkowego lub kwaśnego dżemu
WYKONANIE:
BISZKOPT:
JAK ZROBIĆ KLIK
KREM:
Mleko gotujemy i odkładamy na bok. Dodajemy połamane czekolady. Mieszamy i zostawiamy do rozpuszczenia. Jeśli jednak nie rozpuściły się do końca podgrzewamy i mieszamy. Zostawiamy w chłodnym miejscu do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy razem ze Śnieżkami, dolewamy chłodne mleko z czekoladami. Na końcu wsypujemy wiórki, trochę odkładamy do dekoracji. Mieszamy.
SKŁADANIE:
Biszkopt przecinamy na 3 blaty.
Pierwszy blat smarujemy powidłem śliwkowym. Nakładamy połową kremu i przykładamy 2 biszkoptem.
Smarujemy powidłem śliwkowym i kremem (odkładamy trochę do posmarowania wierzchu)
Przykładamy 3 częścią biszkoptu, smarujemy odłożonym kremem i posypujemy wiórkami.
Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
MAŁA RADA:
Śnieżki możemy zastąpić śmietaną kremówką w ilości ok 300- 500 ml.
Biszkopt najlepiej upiec sobie dzień wcześniej.
Biszkopty najlepiej nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny lub herbatą.
Jeśli jednak nie lubicie ciast z kokosem polecam CIASTO JAGODY. Jest przepyszne :)
Uwielbiam ciasta z kokosem :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciacho przepyszne :)
Usuń