Torcik biszkoptowy z delikatnym kremem cappuccino będzie świetnie smakować z filiżanką ulubionej kawy. Przyozdobiony ciasteczkami oraz malinami dodatkowo cieszy swoim wyglądem :)
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 20 CM:
BISZKOPT:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki octu
KREM:
330 ml śmietanki 30 %
4 łyżki jogurtu greckiego
2-4 łyżki cukru pudru
4-6 łyżek kawy cappuccino
1 łyżka żelatyny
ORAZ:
kawa do nasączenia
WYKONANIE:
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier i cały czas ubijamy.
Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, mieszamy. Gdy się zapieni wlewamy powoli do białek, dobrze ubijamy.
Mąki przesiewamy, dzieląc na 3 części wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Dno tortownicy wykładamy papierem, wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok 30 minut w temp. 170 st. C do suchego patyczka. Po przestudzeniu kroimy na 3-4 części.
KREM:
Do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cappuccino i cukier puder. Ubijamy na sztywno, dokładamy jogurt naturalny i miksujemy. Próbujemy jeśli jest taka potrzeba możemy dosłodzić lub dosypać cappuccino.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy w mikrofali aż się rozpuści. Dokładamy 3 łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do śmietany. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Gdy lekko zgęstnieje, biszkopty nasączamy kawą i nakładamy krem. Zostawiamy trochę na wierzch.
Dekorujemy ciasteczkami wg. pomysłu oraz świeżymi malinami. Kroimy najlepiej na drugi dzień. Smacznego :)
Bardzo lubię torty, a Twój na pewno bardzo by mi smakował :) Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Faktycznie pyszny ;)
UsuńWygląda pysznie! Robiłam ostatnio podobny tylko do kremu dodałam trochę takiej kawy: https://etnocafe.pl/o-kawie/cold-brew-coffee/. Był genialny! Następnym razem zrobię w Twojej wersji!
OdpowiedzUsuń