Przepis na ten chlebuś znalazłam w gazetce ,, Domowe pieczywo- przepisy czytelników''. Miałam akurat nadmiar płatków owsianych, więc postanowiłam upiec ten chlebuś. Wyszedł pyszny i od razu skradł serca moich domowników. Robiłam nawet w wersji z otrębami zamiast płatków owsianych i chlebek również wyszedł super. Polecam wypróbować, robi się naprawdę prosto i bezproblemowo :)
SKŁADNIKI NA 2 BOCHENKI:
0,5 kg mąki pszennej
150 g płatków owsianych
25-30 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
175 ml mleka
450 ml świeżo ugotowanej wody
30 g miękkiego masła
dowolne ziarenka do posypania
smalec do smarowania blach
otręby lub płatki do obsypania blach
WYKONANIE:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy odrobinę mleka, mieszamy i odstawiamy na bok.
Płatki owsiane zalewamy wodą, dodajemy masło i rozpuszczamy. Odstawiamy aż zmiękną i lekko przestygną.
Do miski dodajemy mąkę i sól, mieszamy. Dodajemy płatki z wodą, mleko oraz drożdże. Ciasto porządnie zagniatamy (będzie dość klejące) Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dwie blaszki o wym. 22/11 cm smarujemy smalcem, obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na pół, przekładamy do blach, gładzimy zmoczoną ręką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy prawie zrówna się z blachą chleby smarujemy wodą, obsypujemy dowolnymi ziarenkami. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy 200 st. C. Jeśli chlebek szybko się przypieka możemy skręcić temp. na 180 st.C. Pieczemy ok. 1 godziny, 20 minut przed końcem pieczenia chleby wyciągam z blach i dopiekam na ruszcie. Smacznego :)
Chlebek wygląda pysznie, a wiadomo, że domowe pieczywo najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Dziękuję
Usuń