środa, 5 grudnia 2018

SERNIK HARATANIEC 2

Przepis na taki sernik mam już na blogu i tak naprawdę różni się tylko ilością sera i małymi szczegółami. Ale żeby nie siać zamieszania, wstawiam dokładny przepis oraz filmik jak ten oto pyszny serniczek przygotować. Zapraszam :)






SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM


KRUCHE CIASTO:


3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka (białka odkładamy)
250 g masła
2-4 łyżki zimnej wody
0,5 szklanki cukru pudru
łyżka kakao

SER:


1 kg mielonego sera

1 szklanka cukru pudru
6 żółtek (białka odkładamy)
250 g masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny

BEZA:


8 pozostałych białek

szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

ORAZ:


0,5 słoiczka kwaśnego powidła śliwkowego




WYKONANIE:

CIASTO KRUCHE:



Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w rękach, dodajemy żółtka i 2 łyżki wody. Zagniatamy, jeśli trzeba dolewamy jeszcze wodę.

Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3.
Do mniejszej części dodajemy kakao i zagniatamy. Chowamy do woreczka i zamrażamy.
Większą część wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
Podpiekamy ok 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół.

SER:



Masło rozcieramy, dodajemy przesiany cukier puder. Dobrze ucieramy. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ucieramy. Dodajemy po łyżce białego sera. 



BEZA:


Białka ubijamy na sztywną pianę, 4 łyżki piany dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.

Do reszty ubitych białek wsypujemy cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.

SKŁADANIE CIASTA:



Wystudzony i podpieczony spód smarujemy powidłem śliwkowym

Wylewamy ser i równo rozprowadzamy.
Wykładamy pianę, równo smarujemy i ścieramy ciasto z zamrażarki.
Pieczemy ok. 1 godz w 180 st. C.
Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku.
Kroimy najlepiej na następny dzień. Smacznego :)






MAŁA RADA:

Ciasto jest dość słodkie, do sera można dodać mniej cukru.

2 komentarze: