Przepis na taki sernik mam już na blogu i tak naprawdę różni się tylko ilością sera i małymi szczegółami. Ale żeby nie siać zamieszania, wstawiam dokładny przepis oraz filmik jak ten oto pyszny serniczek przygotować. Zapraszam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM
KRUCHE CIASTO:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka (białka odkładamy)
250 g masła
2-4 łyżki zimnej wody
0,5 szklanki cukru pudru
łyżka kakao
SER:
1 kg mielonego sera
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek (białka odkładamy)
250 g masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
BEZA:
8 pozostałych białek
szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ORAZ:
0,5 słoiczka kwaśnego powidła śliwkowego
WYKONANIE:
CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w rękach, dodajemy żółtka i 2 łyżki wody. Zagniatamy, jeśli trzeba dolewamy jeszcze wodę.
Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3.
Do mniejszej części dodajemy kakao i zagniatamy. Chowamy do woreczka i zamrażamy.
Większą część wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
Podpiekamy ok 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół.
SER:
Masło rozcieramy, dodajemy przesiany cukier puder. Dobrze ucieramy. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ucieramy. Dodajemy po łyżce białego sera.
Białka ubijamy na sztywną pianę, 4 łyżki piany dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.
Do reszty ubitych białek wsypujemy cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
SKŁADANIE CIASTA:
Wystudzony i podpieczony spód smarujemy powidłem śliwkowym
Wylewamy ser i równo rozprowadzamy.
Wykładamy pianę, równo smarujemy i ścieramy ciasto z zamrażarki.
Pieczemy ok. 1 godz w 180 st. C.
Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku.
Kroimy najlepiej na następny dzień. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Ciasto jest dość słodkie, do sera można dodać mniej cukru.
Uwielbiam wszystkie serniki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Ten serniczek jest przepyszny 😊
Usuń