niedziela, 20 stycznia 2019

CIASTO CZEKOLADOWE Z CHAŁWĄ I BEZAMI

Najlepsze ciasto na świecie, które posiada wiele wspaniałych smaków. Świetnie nadaje się na wszelakie uroczystości. Jest wysokie i bardzo podzielne. Smakuje każdemu. Wykorzystałam tu przepis na mega szybkie ciasto kakaowe, ale możecie zrobić zwykły kakaowy biszkopt z własnego przepisu. Polecam to ciacho jest rewelacyjne!


PRZEPIS NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM

CIASTO:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
2-3 łyżki kakao
2 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mleka
słoiczek dżemu lub powidła śliwkowego
0,5 szklanki oleju

KREM:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1,5 kostki masła (300 g) w temp. pokojowej
gorzka czekolada
1-2 duże chałwy
10 dag bez

POLEWA:
3 łyżki cukru 
3 łyżki śmietany lub mleka
1-2 łyżki kakao
5 dag masła
łyżeczka żelatyny


WYKONANIE CIASTA:
Piekarnik nagrzewany na 170- 180 st. C ustawienie góra dół. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski. Miksujemy do połączenia składników. Wlewamy do blaszki, wygładzamy i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.

KREM:
1,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko, mieszamy i gotujemy. Przykrywamy folią spożywczą, żeby dotykała budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania. Krem dzielimy na pół.
Do jednej części dodajemy pokruszoną chałwę i dobrze miksujemy.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w metalowej miseczce w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę żeby trochę przestygła.
Wlewamy partiami do drugiej części odłożonego kremu i również miksujemy.

SKŁADANIE:
Ciasto czekoladowe wyciągamy z blachy, delikatnie obkrawamy boki (są cienkie i lekko spieczone)
Ścinamy brzuszek ciasta, przekrawamy na pół.

Na 1 blat ciasta smarujemy masę czekoladową i wyrównujemy.
Bezy lekko kruszymy i wsypujemy na krem.

2 część ciasta smarujemy masą chałwową, odwracamy i przykrywamy masą na bezy.

POLEWA:
Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją przykryć. Do garnka przekładamy masło, kakao, cukier i śmietanę. Rozpuszczamy, gdy zacznie się gotować wyłączamy i dodajemy naszą żelatynę. Mieszamy i odkładamy aż wystygnie i lekko zgęstnieje.
Polewamy po cieście i posypujemy pokruszonym ciastem. Wkładamy na chwilę do lodówki. Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektowne ciasto, ale na co dzień chyba za dużo z nim roboty. Sama najczęściej piekę ciasto czekoladowe z wykorzystaniem wskazówek https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ Moja rodzinka jest zachwycona i uwielbiają gdy piekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest pracochłonne ale pyszne. Idealne na wszelkie uroczystości. Pozdrawiam

      Usuń