Prosta i pyszna babka waniliowa z warstwą kawową oraz kakaową. Wspaniale smakuje z filiżanką kawy lub herbaty :)
SKŁADNIKI:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kawy zbożowej
0,5 łyżeczki kawy mielonej
WYKONANIE:
Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Cały czas miksujemy, wlewamy jogurt oraz olej.
Mąkę razem z sodą przesiewamy. Stopniowo wsypujemy i miksujemy do połączenia składników.
Formę na babkę smarujemy dobrze olejem, obsypujemy mąką. Wlewamy połowę ciasta.
Pozostałe ciasto dzielimy na pół i wlewamy do 2 takich samych miseczek.
Do 1 miski dodajemy kawę, do 2 kakao.
Mieszamy i wlewamy do formy z ciastem, najpierw ciasto kawowe, potem kakaowe.
Pieczemy ok. 1 godzinę w 170 st. C do suchego patyczka.
Po upieczeniu, obkrawamy od formy i wyciągamy. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem albo polewą. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz