Wszyscy wiemy, że taki domowy bochenek smakuje najlepiej :)
SKŁADNIKI NA 1 BOCHENEK:
50 dag mąki pszennej
1-2 dag świeżych drożdży
łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
garść ulubionych ziaren
garść otrębów
0,5 szklanki ciepłego mleka
szklanka ciepłej wody
łyżka rozpuszczonego masła (można dać olej)
WYKONANIE:
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Dodajemy 2-3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, otręby i ziarna. Wlewamy masło, mleko i wyrośnięte drożdże.
Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Ma być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do podwojenia.
Po tym czasie ciasto przebijamy ręką, delikatnie rozciągamy i kilkakrotnie składamy ciasto. Formujemy i przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Odstawiamy aż ponownie podrośnie.
Chlebek smarujemy wodą lub mlekiem, nacinamy i pieczemy 10 minut w 220 st. C a następnie 25 minut w 200 st. C ustawienie góra dół.
Pod koniec można wyciągnąć z blachy i piec na ruszcie.
Upieczony chleb po ostukaniu wydaje pusty głos. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz