SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM
KRUCHE CIASTO:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka (białka odkładamy)
250 g masła
2-4 łyżki zimnej wody
0,5 szklanki cukru pudru
SER:
1 kg mielonego sera
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek (białka odkładamy)
250 g masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
BEZA:
8 pozostałych białek
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ORAZ:
0,5 słoiczka kwaśnego powidła śliwkowego
KULKI:
30 dag drobno zmielonych orzechów u mnie włoskie
4 łyżki cukru pudru (można dać więcej)
szklanka jogurtu greckiego lub śmietany 18 %
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 2-4 łyżki kaszy manny
WYKONANIE:
CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w rękach, dodajemy żółtka i 2 łyżki wody. Zagniatamy, jeśli trzeba dolewamy jeszcze wodę.
Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3.
Mniejszą część chowamy do woreczka i zamrażamy.
Większą część wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
Podpiekamy ok 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół.
Po ostudzeniu smarujemy powidłem. Układamy orzechowe kulki.
KULKI:
Orzechy mieszamy z jogurtem, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Mieszamy i na chwilę chowamy do lodówki. Następnie formujemy 32 kulki i układamy w odstępach na kruchym cieście.
Po ostudzeniu smarujemy powidłem. Układamy orzechowe kulki.
KULKI:
Orzechy mieszamy z jogurtem, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Mieszamy i na chwilę chowamy do lodówki. Następnie formujemy 32 kulki i układamy w odstępach na kruchym cieście.
SER:
Masło rozcieramy, dodajemy przesiany cukier puder. Dobrze ucieramy. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ucieramy. Dodajemy po łyżce białego sera.
BEZA:
Białka ubijamy na sztywną pianę, 4 łyżki piany dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.
Do reszty ubitych białek wsypujemy cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
SKŁADANIE CIASTA:
Serem zalewamy orzechowe kulki, nakładamy bezę i ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy ok 1 godz w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego :)
SKŁADANIE CIASTA:
Serem zalewamy orzechowe kulki, nakładamy bezę i ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy ok 1 godz w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz