Piekłam wielokrotnie to ciasto jednak nigdy nie udało mi się zrobić zdjęć, tak szybko znikało ;)
SKŁADNIKI:
BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU:KLIK
KREM:
1,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
masło 200 g
ORAZ:
puszka masy krówkowej Gostyń
duża paczka herbatników maślanych
ŚMIETANA:
0,5 l śmietany 30 lub 36 %
łyżka żelatyny
łyżka cukru pudru
DEKORACJA:
polewa czekoladowa zrobiona z połowy porcji- KLIK
WYKONANIE:
Biszkopt pieczemy w blaszce o wym: 25/40 cm. Przecinamy na pół.
KREM:
Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w połowie szklanki mleka mieszamy budyń. Wlewamy i gotujemy, cały czas mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyniu i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy.
SKŁADANIE:
Na 1 biszkopt smarujemy krem budyniowy, układamy herbatniki (moczymy w mleku)
Smarujemy masą krówkową i nakładamy 2 warstwę herbatników (również nasączamy)
Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak żeby ją przykryć) Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.
Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy parę łyżek ubitej śmietany, mieszamy i wlewamy do miski ze śmietaną. Chwilkę miksujemy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na herbatniki. Przykrywamy 2 biszkoptem i chowamy do lodówki.
Ciasto możemy udekorować polewą czekoladową - KLIK. Nalezy ją zrobić z połowy porcji. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz