Takie ciasto przygotowałam jakiś czas temu. Wszystkim bardzo smakowało. Było lekkie, orzeźwiające i idealnie słodkie. Polecam :)
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
2 całe jajka
5 łyżek cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
jogurt grecki 400 g
2 łyżki cukru pudru
galaretka malinowa
ORAZ:
galaretka agrestowa
10-20 dag borówek
WYKONANIE:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 niepełnych szklankach wody, odstawiamy na bok.
BISZKOPT:
Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do jajek w 2 partiach. Delikatnie mieszamy łyżką.
Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód)
Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok 20 minut w 170 st. C ustawienie góra dół. Po upieczeniu i ostudzeniu zdejmujemy papier i z powrotem umieszczamy biszkopt w tortownicy.
MASA:
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy do wystudzenia.
jogurt ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę. Chwilę miksujemy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt. W odstępach układamy borówki. Chowamy na chwilę do lodówki.
Na masę wylewamy lekko tężącą galaretkę. Ciasto chowamy na parę godzin lub całą noc do lodówki. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz