piątek, 30 kwietnia 2021

CIASTO KOLOROWE LATO

Takie ciasto przygotowałam jakiś czas temu. Wszystkim bardzo smakowało. Było lekkie, orzeźwiające i idealnie słodkie. Polecam :)




SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

2 całe jajka

5 łyżek cukru

0,5 szklanki mąki

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:

jogurt grecki 400 g

2 łyżki cukru pudru

galaretka malinowa

ORAZ:

galaretka agrestowa

10-20 dag borówek



WYKONANIE:

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 niepełnych szklankach wody, odstawiamy na bok.

BISZKOPT:

Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do jajek w 2 partiach. Delikatnie mieszamy łyżką.

Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód)

Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok 20 minut w 170 st. C ustawienie góra dół. Po upieczeniu i ostudzeniu zdejmujemy papier i z powrotem umieszczamy biszkopt w tortownicy.

MASA:

Galaretkę malinową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy do wystudzenia.

jogurt ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę. Chwilę miksujemy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt. W odstępach układamy borówki. Chowamy na chwilę do lodówki.

Na masę wylewamy lekko tężącą galaretkę. Ciasto chowamy na parę godzin lub całą noc do lodówki. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz