Pyszne i dość proste w przygotowaniu ciasto z wieloma wspaniałymi warstwami. Ciasto nie na darmo nosi taką nazwę, faktycznie jest bajeczne... Polecam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/25 CM:
0,5 słoiczka dżemu lub konfitury wiśniowej
0,5 dużego opakowania herbatników
20 dag okrągłych biszkoptów
BUDYŃ:
2 szklanki mleka
6 łyżek cukru
1 budyń śmietankowy (40 g)
po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
łyżeczka cukru waniliowego
10 dag masła w temp. pokojowej
KREM ŚMIETANOWY:
0,5 l śmietany 36 %
2 łyżki cukru pudru
łyżka żelatyny
łyżeczka cukru waniliowego
ORAZ:
0,5 szklanki lekko słodzonej kawy
WYKONANIE:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia aż po brzegi, układamy herbatniki jeden obok drugiego, jeśli trzeba docinamy. Smarujemy konfiturą.
BUDYŃ:
1, 5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrami, do pozostałej połowy szklanki mleka dodajemy budyń i mąki. Dobrze mieszamy. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy. Cały czas mieszamy. Odstawiamy na chwilę, dodajemy pokrojone na małe części masło. Budyń ucieramy mikserem do momentu aż masło się zmiksuje. Budyń wylewamy na konfiturę. Wyrównujemy.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aż budyń wystygnie.
KREM ŚMIETANOWY:
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, odstawiamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrami, żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodajemy 3-4 łyżki kremu śmietanowego i mieszamy. Jeśli śmietana z żelatyną jest zimna wlewamy do ubitego kremu. Miksujemy, wylewamy na biszkopty i wyrównujemy.
Do ozdoby użyłam pokruszonych herbatników, ale najlepiej zetrzeć mleczną czekoladę. Schować do lodówki na całą noc. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Herbatniki możemy nasączyć kawą, mlekiem, herbatą, itp.
Na spód możemy upiec cienki biszkopt.
Na dużą blachę należy podwoić składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz