SKŁADNIKI:
RURKI:
0,5 kg mąki pszennej
25 dag masła lub margaryny
25 dag gęstej śmietany 18 %
KREM:
25 dag masła w temp. pokojowej
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
budyń śmietankowy
6-7 łyżek cukru
ORAZ:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
RURKI:
Mąkę przesiewamy, dodajemy śmietanę i pokrojone na małe kawałki masło. Miksujemy za pomocą końcówek do zagniatania ciasta. Następnie ręcznie zagniatamy ciasto. Chowamy do worka i chłodzimy minimum 1 godzinę (ciasto można zrobić dzień wcześniej)
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, cienko wałkujemy i kroimy w paski.
Foremki na rurki obklejamy paskami ciasta, zaczynamy od wąskiej strony. Pieczemy ok 15-20 minut w 220 st. C ustawienie góra dół, lub 200 st. C termoobieg.
Po upieczeniu delikatnie ściągamy rurki. Z pozostałym ciastem postępujemy identycznie.
KREM:
1,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałym mieszamy mąkę i budyń. Wlewamy na gotujące mleko i cały czas mieszamy. Gotujemy aż pozbędziemy się posmaku mąki. Przykrywamy folią tak, żeby dotykała budyniu i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy aż do wyczerpania budyniu. Krem przekładamy do worka cukierniczego, nadziewamy nasze rurki. Posypujemy cukrem pudrem i chowamy na chwilę do lodówki. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz