Ciasto z serii,, jak nie zjem czegoś słodkiego to zwariuje '' czyli szybkie, proste i pyszne. Pięć minut roboty i po godzinie mamy dorodnego pana murzynka ;)
SKŁADNIKI NA FORMĘ O WYM: 10/20 cm
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
25 dag dowolnego dżemu, marmolady lub powidła
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
szklanka cukru
0,5 łyżeczki olejku rumowego (można całkiem pominąć)
szczypta soli
WYKONANIE:
Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy na 180 st. góra dół.
Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiewamy, dodajemy cukier i sól, wszystko mieszamy łyżką.
Dodajemy jajka, mleko, olej, olejek rumowy oraz dżem. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Wlewamy do blaszki, wyrównujemy i pieczemy ok 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem (u mnie 65 minut)
Po ostudzeniu posypujemy pudrem lub polewamy polewą. Smacznego :)
Co z dżemem , kiedy go dodać nie jest zaznaczony w dodawaniu produktów .
OdpowiedzUsuńDżem dodajemy wtedy co jajka, mleko. Dziękuję i pozdrawiam 😘
Usuń