Dziś propozycja na ciasto bez pieczenia, przy którym nie trzeba stać godzinami w kuchni. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Warto je zrobić :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 22/25 CM:
KREM 1:
1,5 szklanki mleka
6 łyżek cukru
budyń waniliowy lub śmietankowy
15 dag miękkiego masła
KREM 2:
mleczko zagęszczone niesłodzone 500 g
galaretka wiśniowa
łyżka żelatyny
ORAZ:
ok. połowy słoika dżemu wiśniowego (użyłam Łowicz)
2 duże opakowania herbatników
WYKONANIE:
Blachę aż po brzegi wykładamy folią lub papierem do pieczenia.
Układamy pierwszą warstwą herbatników, smarujemy dżemem i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
KREM 1:
Szklankę mleka gotujemy z cukrem, w połowie szklanki mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy. Cały czas mieszamy. Odstawiamy na chwilę a następnie dodajemy po kawałku masła i miksujemy do jego wyczerpania. Wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Teraz na chwilę odstawiamy nasze ciasto, żeby ostygło.
KREM 2:
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody jak napęcznieje również rozpuszczamy i łączymy z galaretką.
Gdy galaretka przestygnie ubijamy nasze mleczko na pianę, wlewamy powoli galaretkę. Odstawiamy na chwilkę do lodówki i pilnujemy. Jak zacznie tężeć wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy i chowamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego :)
Czy mleko zagęszczone żeby ubić powinno być w temperaturze pokojowej czy trzeba je wcześniej włożyć do lodówki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mleczko powinno być schłodzone. Również Pozdrawiam :)
UsuńA żelatyna jak już napecznieje to w jakiej ilości wody ją rozpuścić?
OdpowiedzUsuńJak żelatyna napęcznieje rozpuszczamy w mikrofali lub w garnku. Nie dolewamy już wody.
UsuńAle fajny przepis. Mam nadzieje że ciasto smakuje tak samo dobrze jak wygląda. Na pewno się o tym przekonam. Zrobię to ciasto na pewno!! Ostatnio tylko gotuję obiady lub robię jakiś sałatki dawno nie zrobiłam czegoś na słodko. Dzisiaj korzystałam z przepisu na stronie https://najlepszewkuchni.pl/przepis/cielecina-pieczona-w-rekawie-z-warzywami.html cielęcinka wszystkim smakowała. Polecam.
OdpowiedzUsuń