Świetne połączenie kruchego ciasta, jabłek oraz ciasta z kokosem i orzechami. Wspaniale sprawdzi się na wszelkie okazje, jak również jako niedzielne ciasto do kawki. Polecam jest rewelacyjne :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM:
CIASTO KRUCHE:
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag cukru
15 dag masła
4 żółtka
opcjonalnie łyżka śmietany
CIASTO KOKOSOWE:
4 białka
15 dag wiórek kokosowych
15 dag cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
CIASTO ORZECHOWE:
4 jajka
15 dag cukru
15 dag zmielonych orzechów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
JABŁKA:
1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
1 łyżka cukru
ok.1 łyżka cynamonu
WYKONANIE:
JABŁKA:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dusimy z cukrem aż będą w połowie miękkie. Na końcu wsypujemy cynamon. Mieszamy i odstawiamy aż przestygną.
CIASTO KRUCHE:
Mąkę, proszek przesiewamy, dodajemy cukier, pokrojone masło i siekamy. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Jeśli trzeba dodajemy śmietanę.
Blachę wykładamy papierem, wałkujemy ciasto i podpiekamy ok 15-20 minut w 180 st. C.
CIASTO KOKOSOWE:
Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i kokosy. Delikatnie mieszamy.
CIASTO ORZECHOWE:
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Dodajemy po jednym żółtku.
Orzechy, proszek, bułkę tartą i mąkę mieszamy. Wsypujemy partiami do jajek i delikatnie mieszamy.
SKŁADANIE CIASTA:
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy jabłka, wyrównujemy.
Wylewamy ciasto z kokosem i równo rozprowadzamy. Na nie wylewamy ciasto orzechowe. Pieczemy ok 50-60 minut w 170-180 st. C. Jeśli ciasto orzechowe nam się przypieka należy przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu i wystudzeniu wykładamy z blachy. Niektórzy je obracają stąd nazwa ,,Ciasto do góry nogami'' które krąży od dawna w sieci. Smacznego :)
W jakiej opcji ma być ustawiony piekarnik. Termoobieg czy góra dół?
OdpowiedzUsuńUstawienie góra dół :)
Usuń