piątek, 20 września 2019

CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ

Prosta i szybka szarlotka, która uda się każdemu. Dodatkowo dołożyłam śliwki i wyszło przepysznie :)



SKŁADNIKI:
CIASTO:

3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
5 żółtek
20 dag masła
bułka tarta


PIANKA:
5 białek
0,5 szklanki cukru kryształu
1 budyń lub kisiel

NADZIENIE:

1,5 kg jabłek
30 dag śliwek 
1-2 łyżki cukru
ok.1 łyżka cynamonu


WYKONANIE:



Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na bok.



CIASTO:

Mąkę przesiewamy razem z pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy żółtka, rozcieramy jak kruszonkę.
Blachę o wymiarach 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ,,kruszonki'' i uklepujemy, chowamy do lodówki (pozostałe ciasto również)


PIANKA:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy budyń. Miksujemy na małych obrotach.


Jabłka dobrze odciskamy, ze śliwek usuwamy pestki i przepoławiamy.



SKŁADANIE CIASTA:

Ciasto w blaszce posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu.
Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w 170- 180 st. C 



MAŁA RADA:

Żeby spód ciasta był bardziej kruchy trzeba go podpiec ok. 15-20 minut. Nadal postępować jak w przepisie powyżej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz