Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy wyszukanych składników, ani nawet miksera. Wystarczy miska i łyżka oraz szklanka do odmierzania. Polecam to szybkie i co najważniejsze wyśmienite ciasto :)
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM:
1 jajko
szklanka jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
małe opakowanie cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu
3 jabłka
cynamon
WYKONANIE:
Piekarnik nastawiamy na 190 st. C ustawienie góra dół.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na dnie formy i posypujemy cynamonem wg. uznania
Do miski wbijamy jajko, wlewamy jogurt i olej.
Dosypujemy cukry, proszek do pieczenia i razem mieszamy do połączenia składników.
Mąkę przesiewamy i dosypujemy do ciasta. Mieszamy tylko do połączenia.
Ciastem zalewamy jabłka i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka.
Gdy upieczone ciasto przestygnie odwracamy, żeby jabłka były na górze. Posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego :)
Bardzo podobne ciasto JADĄ GOŚCIE jest na blogu. Zapraszam :)
Szybkie i smaczne,lubię ciacha z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńPyszne i proste. Dziękuję i Pozdrawiam :)
Usuń