Pyszne ciasto jogurtowe bez pieczenia z mnóstwem kolorowych galaretek :)
SKŁADNIKI:
30 dag okrągłych biszkoptów
1 l jogurtu greckiego
2-4 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka żelatyny
5 dowolnych galaretek
mini biszkopty do dekoracji
starta czekolada
WYKONANIE:
- Każdą z 5 galaretek rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy najlepiej na noc do stężenia. Następnie kroimy ją w kostkę i ze sobą mieszamy. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Gdy napęcznieję rozpuszczamy (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.) Wlewamy do galaretki i dobrze mieszamy.
- Jogurty miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę i miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki i dokładnie mieszamy.
- Blachę o wym. 25/25 cm wykładamy po brzegi papierem do pieczenia. Układamy biszkopty (możemy je nasączyć mlekiem lub kawą) Wlewamy jogurtową masę z galaretkami. Wygładzamy i posypujemy mini biszkoptami oraz startą czekoladą. Chłodzimy parę godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz