Moja wariacja ciasta, które już znacie KLIK. Tym razem przełożyłam je powidłem i masą śmietanową. Mocno czekoladowe i bardzo aromatyczne ciasto kojarzy mi się ze słynnymi ciasteczkami Oreo. Polecam wypróbować :)
CIASTO:
2 jajka
125 ml oleju
3 dojrzałe banany
12 dag brązowego cukru
10 dag mąki
2 budynie czekoladowe (po 40 g)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
KREM:
330 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki powidła śliwkowego lub dowolnego dżemu
WYKONANIE:
Banany zgniatamy, mieszamy z olejem i jajkami. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, budynie, kakao, proszek i sodę. Mieszamy i dodajemy cukier. Mieszamy i wlewamy zmieszane banany z olejem i jajkami. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki.
Blachę keksową o wymiarach 12/25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 st. C. Pieczemy ok. 1 godziny (do suchego patyczka) Po wystudzenie ciasta ścinamy górkę (odkładamy) a resztę ciasta przekrawamy na pół.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, mieszamy z paroma łyżkami ubitej śmietanki. Wlewamy do kremu i chwilę miksujemy.
Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, oraz większą połową kremu. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałym kremem. Ściętą górkę ciasta kruszymy i posypujemy po kremie. Chowamy do lodówki na parę godzin. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz