niedziela, 1 listopada 2020

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM

Moja wariacja ciasta, które już znacie KLIK. Tym razem przełożyłam je powidłem i masą śmietanową.  Mocno czekoladowe i bardzo aromatyczne ciasto kojarzy mi się ze słynnymi ciasteczkami Oreo. Polecam wypróbować :) 



CIASTO:

2 jajka

125 ml oleju

3 dojrzałe banany

12 dag brązowego cukru

10 dag mąki

2 budynie czekoladowe (po 40 g)

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku

1 łyżeczka sody

KREM:

330 ml śmietanki 30 %

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

2-3 łyżki powidła śliwkowego lub dowolnego dżemu


WYKONANIE:

  1. Banany zgniatamy, mieszamy z olejem i jajkami. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, budynie, kakao, proszek i sodę. Mieszamy i dodajemy cukier. Mieszamy i wlewamy zmieszane banany z olejem i jajkami. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki.

  2. Blachę keksową o wymiarach 12/25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 st. C. Pieczemy ok. 1 godziny (do suchego patyczka) Po wystudzenie ciasta ścinamy górkę (odkładamy) a resztę ciasta przekrawamy na pół.

  3. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, mieszamy z paroma łyżkami ubitej śmietanki. Wlewamy do kremu i chwilę miksujemy.

  4. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, oraz większą połową kremu. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałym kremem. Ściętą górkę ciasta kruszymy i posypujemy po kremie. Chowamy do lodówki na parę godzin. Smacznego :)


 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz