SKŁADNIKI NA 15 DUŻYCH PIERNICZKÓW:
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody
3 łyżki przyprawy do piernika
1 jajko
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka kakao
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
Mąkę z sodą, kakao, przesiewamy. Miód podgrzewamy w mikrofali, dodajemy do mąki i mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy resztę składników. Na końcu powoli wlewamy ciepłe mleko i mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto zagniatamy i porządnie wyrabiamy (ok 10 minut).
Ciasto dzielimy na pół, wałkujemy na ok 0,5 cm. Foremką wykrawamy ciasteczka i układamy w odległościach na dużą blachę z piekarnika (wykładamy papierem).
Pieczemy ok 8 - 10 minut w 180 st. C (góra dół).
Pierniczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz