Takie ciasto zrobiłam na święta Bożego Narodzenia, wszystkim bardzo smakowało :)
SKŁADNIKI:
1. BISZKOPT:
6 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka octu
2. GALARETKI:
2 galaretki przeźroczyste
duża puszka owoców u mnie mix
2-3 łyżki dżemu truskawkowego
3. KREM:
400 g jogurtu greckiego
galaretka malinowa
2 łyżki pudru
4. WIERZCH:
1 szklanka śmietanki 36 %
łyżka pudru
łyżeczka żelatyny
WYKONANIE:
1. Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Wlewamy do białek, ciągle miksujemy. Mąki przesiewamy, dodajemy do jajek w 3 partiach, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 25/40 cm) Pieczemy w 180 st. C góra dół około 30- 40 minut, sprawdzamy aż patyczek będzie suchy.
2. Dwie galaretki przeźroczyste rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do zgęstnienia. Owoce z puszki przekładamy na sito.
Zimny biszkopt przecinamy na pół. Blachę w której piekł się biszkopt aż po brzegi wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy 1 biszkopt. Nasączamy sokiem z owoców, smarujemy dżemem i układamy owoce (jeśli trzeba kroimy na mniejsze kawałki)
Owoce zalewamy galaretką i chowamy do lodówki.
3. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Gdy przestygnie ubijamy jogurt z cukrem pudrem i wlewamy galaretkę. Dobrze miksujemy. Krem wylewamy na galaretkę. Przykrywamy 2 biszkoptem.
4. Żelatynę zalewamy zimną wodą (3-4 łyżki) Śmietankę ubijamy razem z pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy trochę ubitej śmietany, sprawdzamy jak jest zimna wlewamy do śmietany i chwilę ubijamy.
Na biszkopt nakładamy śmietanę i równo smarujemy. Wierzch można posypać startą czekoladą. Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz