piątek, 8 stycznia 2021

ŚWIĄTECZNE CIASTO Z GALARETKĄ

 Takie ciasto zrobiłam na święta Bożego Narodzenia, wszystkim bardzo smakowało :) 





SKŁADNIKI:

1. BISZKOPT:

6 jajek

szklanka cukru

szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku

1 łyżeczka octu


2. GALARETKI:

2 galaretki przeźroczyste

duża puszka owoców u mnie mix

2-3 łyżki dżemu truskawkowego


3. KREM:

400 g jogurtu greckiego

galaretka malinowa

2 łyżki pudru


4. WIERZCH:

1 szklanka śmietanki 36 %

łyżka pudru

łyżeczka żelatyny

WYKONANIE:

1. Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Wlewamy do białek, ciągle miksujemy. Mąki przesiewamy, dodajemy do jajek w 3 partiach, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 25/40 cm) Pieczemy w 180 st. C góra dół około 30- 40 minut, sprawdzamy aż patyczek będzie suchy.

2. Dwie galaretki przeźroczyste rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do zgęstnienia. Owoce z puszki przekładamy na sito.

Zimny biszkopt przecinamy na pół. Blachę w której piekł się biszkopt aż po brzegi wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy 1 biszkopt. Nasączamy sokiem z owoców, smarujemy dżemem i układamy owoce (jeśli trzeba kroimy na mniejsze kawałki)

Owoce zalewamy galaretką i chowamy do lodówki.

3. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Gdy przestygnie ubijamy jogurt z cukrem pudrem i wlewamy galaretkę. Dobrze miksujemy. Krem wylewamy na galaretkę. Przykrywamy 2 biszkoptem.

4. Żelatynę zalewamy zimną wodą (3-4 łyżki) Śmietankę ubijamy razem z pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy trochę ubitej śmietany, sprawdzamy jak jest zimna wlewamy do śmietany i chwilę ubijamy. 

Na biszkopt nakładamy śmietanę i równo smarujemy. Wierzch można posypać startą czekoladą. Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz