czwartek, 18 marca 2021

BABKA TULIPAN

 Od dawna chciałam zrobić tą śliczną babkę i w końcu się udało. Wyszła zjawiskowa.  Jest to rodzaj babki piaskowej, więc jeśli nie przepadacie za takim rodzajem ciast, to podsyłam link do bardzo kolorowej babki na oleju KLIK Obie babki polecam są pyszne i zawsze wychodzą :) 

SKŁADNIKI NA FORME BABKOWĄ:

30 dag miękkiego masła

5 łyżek oleju

6 jajek

3/4 szklanki cukru pudru (można dać szklankę)

2 szklanki maki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka cukru waniliowego

1 łyżka kakao

kisiel wiśniowy + odrobina czerwonego barwnika

2 łyżki maku

2 łyżki kokosu

WYKONANIE:

Żółtka ubijamy z cukrami na białą puszystą masę, dodajemy po kawałku masła i po łyżce oleju.

Mąkę z proszkiem przesiewamy, stopniowo dodajemy do ciasta. Miksujemy tylko do momentu, aż mąka się połączy z ciastem.

Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy na 3 razy do ciasta. Ja delikatnie połączyłam za pomocą miksera.

Ciasto dzielimy na 4 równe części:

do 1 części dodajemy kakao

do 2 części dodajemy kisiel i odrobinę czerwonego barwnika

do 3 części dodajemy mak

do 4 części dodajemy kokosy.

Wszystkie ciasta mieszamy za pomocą osobnej łyżki.

Formę na babkę ośr. 24 cm dokładnie smarujemy masłem, otrzepujemy mąką. Piekarnik włączamy na 180 st. C ustawienie góra dół.

Wlewamy najpierw ciasto z makiem, ciasto z kisielem, ciasto z kakao i ciasto z kokosem. Za pomocą noża lub patyczka od szaszłyków surowe ciasto nacinamy w środku babki (uzyskamy ładny wzorek)

Pieczemy ok 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem.

Po upieczeniu wyciągamy na kratkę a po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz