Na blogu mam już sporo przepisów na babki, więc w tym roku postanowiłam upiec babkę orzechową. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a smak po prostu znakomity. Babeczka wyszła mięciutka, aromatyczna i mam wrażenie, że każdego dnia jeszcze lepsza. Polecam nie tylko na święta :)
SKŁADNIKI:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
25 dag miękkiego masła lub margaryny
25 dag mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag zmielonych orzechów
0,5 szklanki wody gazowanej
POLEWA:
0,5 tabliczki białej czekolady
1 łyżka śmietanki 30 lub 36 %
Miękkie masło ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy po 1 jajku, miksujemy.
Do ciasta dodajemy po parę łyżek mąki z orzechami aż do wyczerpania. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu wlewamy wodę. Miksujemy do połączenia.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w 180 st. C- góra dół ok. 45 minut (do suchego patyczka)
Po upieczeniu babkę obkrawamy i wyciągamy z formy na kratkę. Studzimy.
Do metalowej miseczki przekładamy czekoladę połamaną na kawałki, dodajemy śmietankę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Polewamy naszą babkę i dowolnie dekorujemy. U mnie pokrojone morele, migdały, orzechy laskowe i trochę zielonej posypki. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz