wtorek, 6 kwietnia 2021

BABKA ORZECHOWA

  Na blogu mam już sporo przepisów na babki, więc w tym roku postanowiłam upiec babkę orzechową. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a smak po prostu znakomity. Babeczka wyszła mięciutka, aromatyczna i mam wrażenie, że każdego dnia jeszcze lepsza. Polecam nie tylko na święta :)



SKŁADNIKI:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

łyżka cukru waniliowego

25 dag miękkiego masła lub margaryny

25 dag mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

15 dag zmielonych orzechów

0,5 szklanki wody gazowanej

POLEWA:

0,5 tabliczki białej czekolady

1 łyżka śmietanki 30 lub 36 %

WYKONANIE:

Miękkie masło ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy po 1 jajku, miksujemy.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy orzechy i mieszamy.

Do ciasta dodajemy po parę łyżek mąki z orzechami aż do wyczerpania. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu wlewamy wodę. Miksujemy do połączenia.

Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w 180 st. C- góra dół ok. 45 minut (do suchego patyczka)

Po upieczeniu babkę obkrawamy i wyciągamy z formy na kratkę. Studzimy.

POLEWA:

Do metalowej miseczki przekładamy czekoladę połamaną na kawałki, dodajemy śmietankę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Polewamy naszą babkę i dowolnie dekorujemy. U mnie pokrojone morele, migdały, orzechy laskowe i trochę zielonej posypki. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz