SKŁADNIKI NA 12 BUŁEK:
50 dag maki pszennej
10 dag maki graham typ 1850*
2 łyżeczki soli
42 g świeżych drożdży
30 dag ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
łyżeczka cukru
1 jajko
ok.170 ml ciepłej wody
4 łyżki oleju
woda, mleko lub rozmącone jajko do posmarowania bułek
dowolne ulubione ziarna u mnie chia.
Do dużej miski przekładamy mąki, sól, przeciśnięte przez praskę ziemniaki i dobrze mieszamy, robimy wgłębienie.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i wlewamy do wgłębienia w mące. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia drożdży.
Następnie dodajemy resztę składników: jajko, wodę i olej. Ciasto mieszamy łyżką a następnie ciasto dobrze zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto zagniatamy i dzielimy na 12 części, formujemy bułki i układamy w odstępach na dużej blaszce od piekarnika (wykładamy papierem do pieczenia)
Odstawiamy na 15- 20 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy na 190 st. C ustawienie góra dół, bułki smarujemy wodą, mlekiem lub rozmąconym jajkiem, nacinamy i posypujemy dowolnymi ziarnami.
Pieczemy 25 minut. Smacznego :)
* mąkę graham można zastąpić mąką pszenną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz