środa, 7 kwietnia 2021

BUŁKI NA ZIEMNIAKACH

Pyszne, miękkie i puszyste bułki z dodatkiem ziemniaków, które  sprawiają, że pieczywo jest dłużej świeże. Polecam są proste do zrobienia :)


SKŁADNIKI NA 12 BUŁEK:

50 dag maki pszennej

10 dag maki graham typ 1850*

2 łyżeczki soli

42 g świeżych drożdży

30 dag ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)

łyżeczka cukru

1 jajko

ok.170 ml ciepłej wody

4 łyżki oleju

woda, mleko lub rozmącone jajko do posmarowania bułek

dowolne ulubione ziarna u mnie chia.


WYKONANIE:

Do dużej miski przekładamy mąki, sól, przeciśnięte przez praskę ziemniaki i dobrze mieszamy, robimy wgłębienie.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i wlewamy do wgłębienia w mące. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia drożdży.

Następnie dodajemy resztę składników: jajko, wodę i olej. Ciasto mieszamy łyżką a następnie ciasto dobrze zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto zagniatamy i dzielimy na 12 części, formujemy bułki i układamy w odstępach na dużej blaszce od piekarnika (wykładamy papierem do pieczenia)

Odstawiamy na 15- 20 minut do napuszenia.

Piekarnik nagrzewamy na 190 st. C ustawienie góra dół, bułki smarujemy wodą, mlekiem lub rozmąconym jajkiem, nacinamy  i posypujemy dowolnymi ziarnami.

Pieczemy 25 minut. Smacznego :)


* mąkę graham można zastąpić mąką pszenną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz