Szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotowałam do niedzielnej kawki. Polecam :)
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM:
opakowanie okrągłych biszkoptów (ok.200 g)
galaretka niebieska
galaretka pomarańczowa
1 szklanka śmietanki 36 %
1 szklanka jogurtu greckiego
2-3 łyżki cukru pudru
4 ciasteczka oreo
0,5 szklanki mocnej, posłodzonej kawy
2 łyżki dżemu wiśniowego
WYKONANIE:
Galaretkę niebieską rozpuszczamy w 1 szklance wody. Przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie galaretkę kroimy w drobną kostkę.
Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy do ostudzenia.
Biszkopty nasączamy w kawie, układamy w tortownicy, smarujemy dżemem.
Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i zimną galaretkę. Miksujemy, dodajemy pokruszone oreo, mieszamy i wylewamy na biszkopty.
Dookoła układamy po połowie biszkoptów (maczamy w kawie)
Na środek rozkładamy pokrojoną galaretkę, ja jeszcze posypałam płatkami migdałów. Chłodzimy minimum 2 godzinki. Smacznego :)
* Na wierzch możemy użyć dowolnej galaretki.
Ciasto będzie pyszne z sezonowymi owocami np. truskawkami, borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz