niedziela, 30 maja 2021

CIASTO SMERFA

Szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotowałam do niedzielnej kawki. Polecam :)





SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM:

opakowanie okrągłych biszkoptów (ok.200 g)

galaretka niebieska

galaretka pomarańczowa

1 szklanka śmietanki 36 %

1 szklanka jogurtu greckiego

2-3 łyżki cukru pudru

4 ciasteczka oreo

0,5 szklanki mocnej, posłodzonej kawy

2 łyżki dżemu wiśniowego




WYKONANIE:

Galaretkę niebieską rozpuszczamy w 1 szklance wody. Przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie galaretkę kroimy w drobną kostkę.

Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy do ostudzenia.

Biszkopty nasączamy w kawie, układamy w tortownicy, smarujemy dżemem.

Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i zimną galaretkę. Miksujemy, dodajemy pokruszone oreo, mieszamy i wylewamy na biszkopty.

Dookoła układamy po połowie biszkoptów (maczamy w kawie)

Na środek rozkładamy pokrojoną galaretkę, ja jeszcze posypałam płatkami migdałów. Chłodzimy minimum 2 godzinki. Smacznego :)


* Na wierzch możemy użyć dowolnej  galaretki.

Ciasto będzie pyszne z sezonowymi owocami np. truskawkami, borówkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz